Tüm detayları ile Bitcoin tarihi

5/5 - (1 vote)

Bitcoin tarihi ve ilk btc fiyatı ile borsa serüvenini bu yazıda bulacaksınız.

Fırsatlar
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın
Sınırlı SüreliHuobi Yeni Üye Olan Kullanıcılara 700 USDT’ye Kadar Hoşgeldin Hediyesi Veriyor.Üye Ol-Görev Tamamla,Fırsatı Yakala
Sitemizden Huobi’ye Üye Olan Kullanıcılara Özel KampanyaÖMÜR BOYU İNDİRİM
Her Gün Airdrop Çekilişine Katılın 1000 Dolara Kadar Ödül Kazanın!

2008 yılında ilk bloğu ile (Genesis Block) ortaya çıkmıştır. Ve toplam da 21 milyon adete ulaşacaktır. Hala bile kimin ürettiği bilinmeyen gizli bir başlangıca sahiptir. Üreticisi Satoshi Nakamoto adında bir kişi veya gruptur. Ama kendisini hala sır gibi saklamaktadır. Her ne kadar ara ara kendisini Satoshi olarak medyaya haber yapan bazı yazılımcılar olsa da maalesef bu akıllı dijital parayı kimin ürettiği bilinmemektedir. Bu arada en son Avustralya’lı bir yazılımcı Bitcoin’i kendisinin ürettiği iddiasını ortaya atmıştı. Fakat polis araştırması sonucu ile iddianın asılsız olduğu ortaya çıkmıştı.

Bitcoin Tarihi: Temeli 1982’ye Dayanır!

Dijital para fikrini ilk olarak 1982 yılında David Chaum (Bilgisayar Bilimcisi) ortaya atmıştır. Ve böylelikle Bitcoin tarihi olmasada dijital paraların tarihi başlar. Bunu e-para olarak önermiştir. 80’lerin başında öyle bir fikir ortaya atıyor ki daha sonra fikrini geliştirmeye devam edecektir. Ödeme alıp verirken, üçüncü kişilere kapalı olan bir dijital paradan bahsederken tam olarak şunu ifade ediyor.

“Kestirilemeyen ödemeler için kör imza”

David Chaum

Sözünü kullanıyor. İşte tam o noktadan sonra yazılımcıların beyninde bu fikir uçuşur. Seksenler bilgisayar dünyası için büyük adımların ve başlangıçların yapıldığı bir dönem olarak tarihimize geçmiştir her zaman.

Chaum, 1990 Yılında Hollanda’nın başkenti Amsterdam da bu fikrini hayata geçirmek ister. Ve DigiCash diye bir sanal para birimi üretir. Bunu kurduğu şirketin en iddialı projesi olarak dünyaya duyurmak isteyecektir fakat Chaum’ın bu projesi dönemin insanlarına biraz fazla ütopik gelecektir ki şirket 1999 yılında iflas eder. Maalesef düşünceler toplum yaşamının kapasitesinin fazlaca önünden gidemiyor çoğu zaman.

1997 Yılı Hashcash ‘in Çıkışı

1997’de Yılında da Adam Back, Hashcash’i icat eder. Ve proof-of-work sistemi ile çalışan iyi tasarlanmış bir dijital varlık.

1998 Yılı Kriptoparaların Temelleri İçin Önemli Bir Tarih

1998 Yılı, iki kripto para birimi fikrinin aniden ortaya çıkışı oldu. 1998’in sonlarında Wei Dai, değişiminin Bitcoin’deki blok zincirinin nihayetinde ne olacağına benzer şekilde okuduğu bir kripto para birimi olan “b-para” fikrini detaylandıran bir deneme yayınlar. İş kanıtı sistemi, bir matematiksel hesaplamayı çözerek para birimini yaratır ve para transferi ağa yayınlanır.

Yine aynı yıl içinde Nick SzaboBit Gold” ile çıkış yapar. Szabo’nun alternatif para gerekçesi, merkezi bir banka gibi üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymayan ödeme alma-gönderme veya yönetmek fikriydi. Ve algoritması ile işleyişi Bitcoin’e benzerlik gösteriyordu.

Fırsatlar
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın
Sınırlı SüreliHuobi Yeni Üye Olan Kullanıcılara 700 USDT’ye Kadar Hoşgeldin Hediyesi Veriyor.Üye Ol-Görev Tamamla,Fırsatı Yakala
Sitemizden Huobi’ye Üye Olan Kullanıcılara Özel KampanyaÖMÜR BOYU İNDİRİM
Her Gün Airdrop Çekilişine Katılın 1000 Dolara Kadar Ödül Kazanın!

2008 Bitcoin’nin Başlama Tarihi Olur

Bitcoin tarihi artık resmen başlamıştır. 20 Yıldan fazla öncesine kadar da tüm girişimleri başarısız olan bu değerli kripto paranın ortaya çıkışı tam olarak 2008 yılı olur. Bitcoin.org, 18 Ağustos 2008 tarihinde tescil edilmiş. Ve iki ay sonra oldukça basit ve sade görünümü ile sitede “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” diye duyurulur.

bitcoin tarihi btc sitesinin ilk goruntusu
Bitcoin.org ilk hali – Kaynak: Archive.org

Bilinmeyen bir kişi veya bir grup insan olan Satoshi Nakamoto, Bitcoin sayfasını açar.

Sitede tam olarak şu yazar: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.”

Bitcoin.org

2009 İlk Bitcoin Artık Piyasada

2009’a Sadece bir kaç gün kala, “Genesis Block” olarak bilinen ilk Bitcoin bloğu çıkarılır. Bitcoin tarihi için en önemli gün olur. 9 Ocak’a kadar da Bitcoin yazılımının ilk iterasyonu yayınlanır. 12 Ocak’ta Nakamoto’nun bilgisayar programcısı ve geliştiricisi Hal Finney’e 10 Bitcoins (BTC) gönderdiği ilk bitcoin işlemi gerçekleşmiştir.

Yılın sonuna doğru ise yani Ekim ayında New Liberty Standard (ilk Bitcoin alım satım sitesi) döviz kuru oranını 1.309.03 BTC ‘nin değerini $1 olarak görür. Nakamoto, Aralık ayında yazılımın ikinci versiyonunu yayınlar.

2010 Bitcoin’in İlk Satın Alınma Yılı Olur!

Bitcoin projesinin aslında sadece zamana ihtiyacı vardı. İlk satın alma bu yılda gerçekleşir. 2010 Yılının Mayıs ayında, Florida merkezli bir bölgede bir programcı olan Laszlo Hanyecz, toplamda $25 değerinde iki pizza karşılığında Londra’ya 10.000 BTC gönderir. İlk satış ve ilk alımlar cazibeyi arttırdı. Bir kaç ay sonra Bitcoin’in değeri nihayet kuruş eşiğini kırmış oldu.

Bitcoin değişimi için çok önemli bir yıl olan 2010, ilk Bitcoin borsalarınında çıkış yılıdır. “Bitcoin Market” şubat ayında ve Temmuz ayında Mt. Gox ile ilk madencilik havuzu olan Slush ortaya çıkmıştır. Madencilik havuzları, bir çok madencinin Bitcoin almak için kaynakları birleştirdiği yerlerdir. Kasım ayına kadar, Bitcoin’in piyasa değeri ilk kez 1 milyon doları aşarak rekor kırmaya başlar.

İlk Bitcoin Hack Saldırısı (Güvenlik Açığı)

Bitcoin için iyi bir başlangıç yapılmıştı. Fakat birisi Ekim ayında Bitcoin’in protokolünde bir güvenlik açığı tespit eder ve tam doğrulama olmadan 184 milyar BTC üretir fakat bu saldırı çok kısa sürer. İşlem kısa süre önce silinmiş ve güvenlik açığı giderilmişti. Farklı sunucularda tutulan node lar sayesinde (yani tutulan kayıtlar ile) saldırıların önüne geçilebiliyor.

2011 Yılı, 1 Bitcoin 1 Dolar’ı Görür

2010 Yılında 1 cent eşiğini geçtikten sonra sürekli artış yaparak 2011 yılının şubat ayında ilk kez $1 fiyatını görür. Ve Time Magazine ilk kez Bitcoin üzerine bir makale yayınlar. Yıl içinde fiyatı $30 ‘a kadar çıkar fakat daha sonra $10’a kadar geriler. İlk Bitcoin borsası olan Mt. Gox, ilk defa büyük bir güvenlik ihlali ile o yıl uğraşır.