Olası bir Rusya-Ukrayna savaşında Bitcoin neden düşebilir? İşte detayları..

Puan Verin

Rusya ile Ukrayna arasında oluşan gerilim yüzünden piyasalar istikrarsız bir görünüm verdi. Geçen hafta Bitcoin 45 bin doların üzerinde fiyatlanırken, Rusya’nın savaş başlatacağı yönünde çıkan haberlerle birlikte lider kriptopara %6 dan fazla değer kaybederek 41 bin dolarlara kadar çekildi.

Fırsatlar
dfsdsfd
T&Cs Apply
heyyo
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın

Mehmet Nuri ARSLAN / Özel Haber

Altın yükseldi, Bitcoin düştü! Peki ama neden?

Geçen haftanın geriliminden kazançlı çıkan bir kaç yatırım aracından biride altın ve gümüş oldu. Borsalarda düşüş yaşandı ve kriptopara cephesinde de durum farksızdı. Bitcoin ve diğer kriptoparalar riskli yatırım sınıfında yer aldıkları için belirszilikleri daha güçlüdür. Bunun vermiş olduğu etki ile piyasalarda ters korelasyon etkisi yaratabiliyor.

Aslında mantık dairesinde düşünüldüğünde kriptoparalar da bir emtia sınıfında yer alabilir. Savaş ortamında ülke para birimlerinin aksine değer kazanması gereken yerde, aksine değer kaybediyor. Nedeni daha öncede belirttiğimiz üzere riskli yatırım sınıfında olduğu içindir. Ve dijital teknolojik değerler savaş ortamında kötü fiyatlanabilir.

Avrupa’nın tarım deposu olan Ukrayna’da savaş çıkması durumunda ne olur?

Her şeyden önce tüm dünyada ekmek fiyatlarının artacağını rahatlıkla ifade edebiliriz. Nedeni ise dünya mısır üretiminin en büyük paydaşı Ukrayna’dır. Sadece bu ülkenin payı %30 civarındadır. Yani dünya mısır üretiminde yüzde 30 söz sahibidir. Ayrıca stratejik olarakta önemli bir güzergah üzerindedir. Avrupa’nın ekmek yediği bu ülkede oluşacak bir savaşta, ekmek fiyatlarında artış yaşanacağı aşikar. Sadece Avrupa değil tüm dünyada ekmek fiyatları artar.

Mısır Unu

Ukrayna ülkesinde bulunan Rus bankalarını kapatabilir, ülkedeki yabancı şirketler oradan çekilebilir ve Rus firmalarının hisseleri satış baskısı ile karşı karşıya kalabilir. Hisse senetlerinde ciddi volalite yaşanabilir. Borsa cephesinde ciddi krizler oluşabilir. Tüm bu finansal gelişmeler elbette dünyayı yakından ilgilendirecektir.

Fransa ise Rusya’yı Swift ödeme ağından çıkarabilir. Bunun yaşanması durumunda Rusların ödeme ağı olarak kriptoparaları seçmesi halinde bu defada kriptopara cephesinde işler farklı gidebilir. Olası bir artış yaşanabilir. Aslında tüm bunları yaşayabiliriz.

Petrol fiyatları olası bir savaşta yükselir. Bunun örneğini daha önce yaşadık. Ama petrol piyasasının kendine gelmesi kısa sürmüştü. Çünkü petrol açığını hızlı bir şekilde Suudi Arabistan kapatmıştı.

Son olarak FED faiz kararı önümüzde var. Ve olası bir Rusya-Ukrayna savaşı gündemdeyken, kriptopara piyasalarında büyük bir volalite yaşayabiliriz.