Kripto Para Miras Kalır mı? Kişi Ölünce Dijital Varlıklarına Ne Olur?

Puan Verin

Kripto Para Miras konusunda, Kişi Ölünce Dijital Varlıklarına Ne Olur? Acaba mahkeme yoluyla kripto para miras olarak yakınlarına kalır mı? Bunun Türkiye’de daha önce örneği var mı? Çok önemli olan ama pratikte henüz ne olduğunu bilemediğimiz konulardan biri oldu.

Fırsatlar
dfsdsfd
T&Cs Apply
heyyo
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın

Kişi Ölünce Dijital Varlıklarına Ne Olur? Yada Kime Kalır?

Kişi Ölünce Dijital Varlıklarına Ne Olur? Çok merak edilen bir konu ve bunun pratikte yaşanmış bir mahkemesi aslında var. Dijital mal varlıkları üzerindeki miras hakkına dair örnek mahkeme kararları ülkemizde var. Öte yandan tespiti halinde terekeye bu mal varlığı verilir. Teoride boşanma halinde de mal paylaşımına katılması gerekir. Fakat pratikte şu an hukuki gerekçeler geride kaldığından tespiti zor görünüyor.

Vasiyetinize Kripto Paralarınızı Ekleyebilir Misiniz?

Ölen kişinin önceden bıraktığı miras belgesinde diyelim ki kripto paraları bulunuyor. Mahkeme bu miras istemini yerine getirmekle yükümlü olur mu? Evet olur. Sonuçta mirasında geçen dijitalde olsa bir karşılığı vardır.

kripto para mirasa eklenebilir mi

Bitcoin ve diğer kripto para cüzdanlarınızda bulunan varlıkların sonsuza dek kaybolmamasını istiyorsanız, bunu mirasınıza detaylı olarak eklemeniz lazım. En azından ailenize kalır. Fakat pratikte yine sıkıntılı noktalar oluşuyor. Vasiyetnameler özel bilgileri tutmak için tasarlanmamıştır. Teknik olarak kamuya açık belgeler olduğu için ciddi anlamda risk içeriyor. Anahtarlarınızı, şifrelerinizi, kripto cüzdanlarınızı ifşa etme riskini almış olacaksınız.

Siz Öldükten Sonra Kripto Cüzdan Şifrenizi Başkasına Nasıl Bırakabilirsiniz?

Bunun bir yolu var ama yinede çok güvenli değil. Mütevelli Heyeti ve mirasçılar arasında oluşturulan bir güven sistemidir. Fakat şifrelerin anahtarların güvenliği yine tam anlamıyla sağlanamaz. Mütevelli Heyeti, emanet adına mirası almaktan sorumlu olur. Yürütücü taraf yasal olarak bu mülkü veya lehtar adına nakit yönetiminden sorumlu olan Mütevelli Heyetlerine dağıtacaktır. Mirasçılar arasında kurulan bağlantılarıda işin içine kattığımızda ise çok fazla kişinin bu belgeleri görme durumu oluşur. Olası bir Bitcoin veya kripto para kaybında problemin nerden doğduğunu tespit etmek çok güç olur.

Kişinin Ölüm Belgesini Göstererek Kripto Para Cüzdanına Erişebilir Misiniz?

Diyelim ki bir borsada yakınınızın cüzdanı var ve o kişi öldü. Onun belgesini borsa ile paylaştığınızda o borsa size ölen yakınınızın kripto paralarını verir mi? Bunu yapan dünyada şuan tek bir borsa bulunuyor. Pratikte böyle bir durumu karşılamış tek borsa Coinbase borsasıdır.

Şimdiye Kadar Ölen Kişilerle Birlikte Tarihe Karışan Kaç Bitcoin Var?

Piyasa uzmanları 2,3 milyon ila 3,7 milyon Bitcoin ‘in kaybolduğunu ve tarihe gömüldüğünü söylüyor. Aslında birçok nedenlerle bu olay olumuştur ama kaybedilen Bitcoin’lerin büyük bir kısmı ölenlerle birlikte ortadan kayboluyormuş. Bu da 15 milyar dolar ile 24 milyar dolar arasında bir paraya tekabül eder.