5/5 - (1 vote)

Son düşüşlerle birlikte toplam kripto market kapitülasyonu 900milyar doların altına düşerken,uzmanlar bitcoin ve dolayısı ile tüm altcoinleri etkileyebilecek “siyah kuğu” etkisi için uyardı.

Siyah Kuğu yada Siyah Ördek Etkisi Nedir?

Kuğuların tamamının siyah olduğu düşünüldüğü zamanlardan kalan bir İngilizce deyim olan siyah kuğu, finans piyasalarında çok nadir görülebilecek etkenler sebebi ile ani fiyat değişikliği gerçekleştiğinde kullanılıyor.

Terra Luna Olayı

Çok iyi planlanmış ve şansın yaver gittiği bir saldırı ile terra luna ve ust’nin yerle bir edilip, tabiri caizse yok edilmesi, finans piyasalarındaki siyah kuğu etkisine örnek olarak gösterilebilir.

Yeni Bir Şok Dalgası Piyasaları Sarsabilir

Ayı sezonu ile zaten düşüş trendinde olan kripto para piyasaları, yeni bir şok ile yüzleşebilir. O şok Mtgox’ın kayıp bitcoinlerinin sahiplerine iade edilmesi.

Mtgox Nedir?

Mtgox 2013 yılında yaşadığı çöküşe kadar Dünya’nın ilk ve en biyük bitcoin borsası idi. Öyle ki, kepenk indirdiği güne kadar tüm Dünya’daki bitcoin ticaretinin yüzde 70’i bu platform içerisinde gerçekleşmekteydi. 2013 yılında yıllardır süregelen ve farkedilmeyen hack saldırıları sonucunda 850.000 adet bitcoini çaldırdığını ilan ederek işlemleri durdurdu. Şirket iflas ilan etti ve Japon Mahkemesi şirketin yönetimine bir kayyum atadı. Daha sonra unutulmuş bir soğuk cüzdanda 200.000 bitcoin bulundu ve günden beri devam eden dava süreci 2021 yılında sonuçlanarak geriye kalan fonların hak sahiplerine dağıtılmasına karar verildi.

130.000 Bitcoin Gerçek Sahiplerine Gidecek

Kayyumun kontrolunda yıllardır soğuk cüzdanda tutulan yaklaşık 130bin bitcoin gerçek sahiplerine ulaşmak için gün sayıyor. En son 2022 temmuz ayında kayyum hak sahiplerine sistemi kullanmada sıkıntıları var ise gidermek için çok az zamanları kaldığını hatırlatan bir mail gönderdi. Bu mail Mygox kayyumunun ödeme hazırlıklarına başladığının göstergesi olarak yorumlandı.

Hızlı Bir Satış Baskısı Gerçekleşebilir

Yıllardır fonlarına ulaşamayan binlerce MtGox kullanıcısı, fonlarına erişince, yıllardır zorla Hodl ettikleri bitcoinlerini satarak, mali zorluklarından kurtulmak isteyebilir. İşte bu oluşabilecek dağıtım ve satış olayı bir çok uzman tarafından Siyah kuğu etkisi olarak yorumlandı ve, bitcoin fiyatının 10.000 dolara kadar düşebileceği tahminleri yapıldı.

Önümüzdeki günlerin bitcoin yatırımcıları için hareketli geçeceği kesinken, bu olası düşüş ayı sezonunun kapanış resitali olarakta yorumlanabilir.