Kripto Para Haram mı? Bitcoin Caiz mi? Diyanet’in Kripto Para Yorumu? Kripto Para Helal mi?

5/5 - (1 vote)

Kripto para haram mı? Bitcoin caiz mi? Diyanet’in kripto paralara yaklaşımı nedir? Kripto para helal mi?

Kripto para haram mı sorusunun tam bir cevabı olmasa da pek çok islam alimi bu konuda yorum yapıyorlar. Kripto para aslında blockchain teknolojisini kullanan dijital bir para değişimi ve ödeme platformudur. Son yıllardaki teknolojik ve dijital değişim kripto paraların yaygınlaşmasını sağladı. Günümüzde kripto piyasalarında 2.000’den fazla kripto para birimi bulunuyor. Buradan da Bitcoin caiz mi sorusu akıllara geliyor. Kripto para ile ödeme yapmak ve bu platformlara yatırım yapmak helal mi kesin bilinmiyor. Diyanet’in kripto paralarla ilgili bir yaklaşımı olsa da farklı din adamları farklı yorumlar yapıyorlar.

kripto para haram mı bitcoin caiz mi

Kripto Para Haram mı Helal mi?

2020 yılından sonra Bitcoin ve Ethereum’a ülkemizde birçok kişi yatırım yapmaya başladı. Bitcoin’in İslam kurallarına uygun olduğunu savunan bazı din adamları ve diyanet bu konuda fetvalar verdi. Ayrıca tam aksini savunan din adamları da var. Kripto para piyasalarının çok spekülatif ve oynak olduğuna dikkat çeken hocalar ise bu piyasalarda işlem yapmanın caiz olmadığını söylüyorlar.

Din adamlarının kripto paraların helal olduğunu iddia etmelerinin bir başka nedeni de blok zinciri ve kripto para kavramının doğası gereği faiz karşıtı olmasıdır. İslam dini de faiz karşıtı olduğu için blok zinciri teknolojisi, piyasalar ve kripto para birimi alım satımı birçok İslam alimi tarafından helal kabul edilir.

Fırsatlar
dfsdsfd
T&Cs Apply
heyyo
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın

Diyanet’in Kripto Paralar Hakkında Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığının sitesinde yer alan açıklamalara göre kripto para kullanımı ve alım satımının helal ve haram olmasının belli şartları var. Kripto para haram mı sorusuna verilen pek çok cevap var. Açıklamalara göre insanlar arasında alışveriş ya da değer ölçüsü olarak genel anlamda kabul gören, çıkış kaynağı itibariyle insanlara güven veren her türlü paranın kullanımı helaldir ve caizdir.

Bu noktada önemli olan konu, para olarak bilinen değişim teknolojisinin kendi özünde yani çıkış şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde bilinmezlik içerip içermemesi, bir aldatma yolu olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli kişilerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine neden olup olmamasıdır.

Diyanetin kripto paralar hakkındaki yaklaşımına göre geçtiğimiz 5-6 sene içerisinde yaygınlaşan ve birçok çeşidi bulunan, kripto para birimlerinden her birini kullanmanın kararını yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda değerlendirmek gereli.

Buna göre kendi içinde çok fazla belirsizlikler taşıyan, insanları yanıltma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir kesinliği bulunmayan kripto paraları alıp satmak haramdır. Aynı zamanda saadet zinciri gibi belirli insanların haksız ve sebepsiz zenginleşmesine neden olan kripto paraların kullanımı caiz değildir.

Bitcoin Caiz mi?

Bir kripto para biriminin para şeklinde kullanılabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi madenler ile güvence altına alınmalıdır. Kripto paralar her ne kadar bazı insanlar tarafından alım ve satım işlerinde kullanılsa da devletin arkasında olmaması ve belirli bir güce sahip olmaması, arkasında merkezi bir finansal kurumun olmayışından dolayı para olarak değerlendirilemez.

Diyanetin bitcoin caiz mi sorusuna verdiği cevapta ise, eğer bu paralar belli bir kesimin zenginleşmesine sebep oluyorsa caiz değildir.