Bitcoin “Pizza Günü” nedir? Neden bu ismi almış?

Puan Verin

Bitcoin Pizza günü, Bitcoin ile gerçekleştirilen ilk belgelenmiş alışverişin yapıldığı gündür. Bu alışveriş Laszlo Hanyecz tarafından yapılmıştır. Hanycez 2010 yılında bir forumda elindeki 10.000 Bitcoin ile iki pizza sipariş etmek istediğini söyleyen bir gönderi yayınlamıştır. Bir kullanıcı bu gönderiye cevap vererek 10.000 Bitcoin karşılığında Hanyecz’in Florida’daki evine iki pizza göndermiştir.

Fırsatlar
dfsdsfd
T&Cs Apply
heyyo
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın

Hanyecz, Bitcoin’in ilk geliştirildiği dönemlerde mining uygulamaları ile yazılımlar geliştiren ve Bitcoin’in bugünkü halini almasında önemli rolü olan kişilerden biridir. Yıllar sonra kendisi ile yapılan bir röportajda, iki pizza için bir servet harcadığı için pişmanlık duyup duymadığını soranlara, bu harcamasından pişman olmadığı, o yıllarda harcadığı Bitcoin miktarının oldukça küçük olduğunu ve kendisinin asla bu kadar değerleneceğini tahmin edemediğini söylemiştir.

Bu Alışverişin Gerçekleştiği Gün Neden Önemlidir?

Bu alışveriş, Bitcoin’in hızlı yükselişine dair çarpıcı bir örnektir. 2010 yılında 10.000 Bitcoin yaklaşık 41 dolara karşılık gelmektedir. Bu para 2 pizza için son derece o dönemde son derece makul bir miktardır. Ancak günümüzde bu miktarda bir Bitcoin 567.054.154 dolara karşılık gelmektedir. Bu kripto paranın nasıl hızlı değer kazandığı, bu duruma bakarak anlaşılabilir. Yalnızca 12 yılda Bitcoin dolar bazında yaklaşık 14 milyon kat değer kazanmıştır.

Günümüzde 10.000 Bitcoin İle Günümüzde Neler Alınabilir?

Bitcoin Pizza Günü
BTC Pizza Günü

10.000 Bitcoin ile 500.732.634  Euro, yaklaşık 9.956  kilogram altın, 7 milyar 777 milyon 962 bin Türk lirası alınabilir.

Bitcoin Pizza Günü Ne Zamandır?

Belgelenen Bitcoin ile gerçekleşen ilk alışverişin yapıldığı 22 Mayıs günü, Bitcoin Pizza günü olarak anılmaktadır. Bitcoin yatırımcıları bu günü yedikleri pizzaları internet üzerinden paylaşarak kutlamaktadır. Yabancı ülkelerdeki pek çok pizza zinciri, bugün Bitcoin ile yapılan pizza alışverişleri için özel indirim kampanyaları düzenlemektedir.