Kısa, Orta ve Uzun Vade Ne Demek?

4/5 - (2 votes)

Kısa, orta ve uzun vade süreleri eski yatırım piyasalarına göre ve şuan ki modern piyasaya göre şeklinde ikiye ayrılır.

Fırsatlar
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın
Sınırlı SüreliHuobi Yeni Üye Olan Kullanıcılara 700 USDT’ye Kadar Hoşgeldin Hediyesi Veriyor.Üye Ol-Görev Tamamla,Fırsatı Yakala
Sitemizden Huobi’ye Üye Olan Kullanıcılara Özel KampanyaÖMÜR BOYU İNDİRİM
Her Gün Airdrop Çekilişine Katılın 1000 Dolara Kadar Ödül Kazanın!

Kısa, Orta ve Uzun Vade Ne Demek? Eski Yatırım Piyasasına Göre

Bir çeyrek bilanço dönemini bile kapsamayacak kadar olan sürelere “Kısa Vade” denir. Yani 3 aya kadar olan süreye verilen tanımdır. Kısa vade en fazla 3 ay ile ifade edilir. Ancak bir kaç günden daha kısa süreler de vade kapsamına girmeyeceğini de belirtelim. 3 Ay’dan 1 yıla kadar olan süreye ise “Orta Vade” denir. Ve son olarak 1 yıldan uzun süren yatırım sürelerine ise “Uzun Vade” denir.

Tabi yukarıda tanımı geçen süreler eski yatırım terimlerine göre yapılmış tanımlamalardır. Artık modern dönemde bu sürelerin bir anlamı kalmamıştır.

Modern Yatırıma Göre Kısa, Orta ve Uzun Vade Süreleri

Teknik analiz grafiklerinde yatırım piyasalarını incelediğimizde zaman aralıklarımız artık daha fazla çeşitliliğe sahiptir. Teknik analiz grafiği hazırlarken veya yorumlarken saniyelerden başlayarak 1 dk, 3dk, 5 dk, 15 dk, 30 dk, 45 dk, 1H, 2H, 3H, 4H, 8H, 12H, 1D, 1W, 1M ve 1Y şeklinde çok çeşitli zaman dilimlerine veya mum grafiği, çizgi grafiği gibi çeşitli grafik şekillerine sahibiz.

Saniyelik, dakikalık, saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık zaman dilimlerinde analizlerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Modern çağda zaman ve hız çok önemli iki faktördür. Bu yüzden yatırım vadeleri de bu çağa göre şekillenmiştir.

Saniyelik zamandan başlayan ve 1-3 haftaya kadar olan süreye “Kısa Vade” denir. 3 Haftadan başlayıp 3-4 aya kadar olan süreye “Orta Vade” ve 4 aydan uzun süren süreçlere de “Uzun Vade” diyebiliriz.

kisa orta ve uzun vade nedir