DeFi nedir? Kim icat etti?

Puan Verin

DeFi, “Decentralized Finance” kelimelerinin ilk iki harfi ile oluşturulmuş bir kısaltmaya sahiptir. Peki ne anlama gelir? Ve kimin icadıdır.

  • DeFi ‘nin ne anlama geldiği ve çıkış noktası
  • Kim tarafından ilk olarak ortaya atıldığı ve geliştirildiği konusuna da göz atınız
Fırsatlar
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın
Sınırlı SüreliHuobi Yeni Üye Olan Kullanıcılara 700 USDT’ye Kadar Hoşgeldin Hediyesi Veriyor.Üye Ol-Görev Tamamla,Fırsatı Yakala
Sitemizden Huobi’ye Üye Olan Kullanıcılara Özel KampanyaÖMÜR BOYU İNDİRİM
Her Gün Airdrop Çekilişine Katılın 1000 Dolara Kadar Ödül Kazanın!

DeFi nedir? Ne anlama geliyor?

Decentralized Finance ‘ın çeviri anlamı Merkezsiz Finans demektir. Merkezi olmayan bir finans dünyası düşünün. İnternete erişimi olan herkesin bir komisyoncuya ihtiyaç duymadan borç verme, borçlanma ve bankacılık ile ilgili tüm hizmetlerini yapabildiği bir oluşum.

Şimdi dilerseniz konuyu biraz daha açalım ve eşsiz bir örnek ile DeFi icadının neden bu kadar önemli olduğunu / konuşulduğunu anlayalım. Normal finans piyasalarını şöyle kabaca bir tarif edelim. Ülkede bulunan finans piyasalarının majör kuruluşları olan bankalar, kendi vatandaşlarına ve dünya ile uyumlu çalışmakta zorlansalarda herkesle bir şekilde ekonomik bir ağ kuruyor. Peki bu bankaların merkezi neresidir? Tabi ki Merkez Bankaları.. Tüm banakalar bir merkeze bağlı çalışırlar. Bağlı bulundukları ülkelerin piyasa yapıcı kuralları, yasaları ve hatta gerektiğinde yaptırımları bulunmaktadır. Ülkemizde finansal işleri kontrol altında tutmak için ve gerektiğinde ise cezayı yaptırımı uygulayan resmi yerimiz BDDK (Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu) ‘dur. Bu kurum, Türkiye’de ki tüm banka ve finansal işleri yürüten kuruluşları denetleyen tek yetkili yerdir. Her yıl yayınladığı faaliyet raporlarına göz atabilirsiniz.

Bu şekilde merkeziyetçi yapının içinde bulunan finans kuruluşlarının global davranması kısıtlıdır. Ve bazı sıkıntıları da ister istemez doğurmaktadır. Fakat DeFi’de ise merkezi olmayan bir yapıdan söz ediyoruz. Bu nedenle yaptırımlardan uzak ve en önemlisi komisyon alan bir aracının olmaması olayı bu icadı eşsiz ve faydalı kılıyor.

DeFi kim tarafından icat edildi?

Dünyada ses getiren bu yapıyı Rune Christensen ilk olarak uygulamıştır. İlk ve en büyük DeFi uygulaması Rune Christensen tarafından kurulan MakerDAO da gördük. Fakat işin temelinde yatan teknolojik güç Ethereum ‘un bizzat kendisidir. Aslında işin temelinde mucit olarak ETH’nin kurucusu Vitalik Buterin dersek yanlış yapmış olmayız.