Küresel piyasalar için zor dönem

Puan Verin

Bu kış küresel piyasalar için çok zor geçecek ve Dünya’nın pandemiden aldığı yaralar 2025 yılına kadar kapanacak gibi değil.

IMF’nin yılda 4 defa yayınladığı, global görünüm ve Finansal istikrar raporu dünya ekonomisinin/küresel piyasaların içinde bulunduğu durumun, bundan sonraki dönemlerde de kötüye doğru daha fazla yol alacağını öngörüyor. Öngörünün yanılma payı saklı kalmak koşuluyla gidişatın daha da kötüleşeceği bir sır değil.

Fırsatlar
Lider Kripto Para Borsası Binance Yeni Üye Olan Kullanıcılara %5 Komisyon İndirimi Veriyor.350+ Kripto Parayı Güvenle Alın Satın
Sınırlı SüreliHuobi Yeni Üye Olan Kullanıcılara 700 USDT’ye Kadar Hoşgeldin Hediyesi Veriyor.Üye Ol-Görev Tamamla,Fırsatı Yakala
Sitemizden Huobi’ye Üye Olan Kullanıcılara Özel KampanyaÖMÜR BOYU İNDİRİM
Her Gün Airdrop Çekilişine Katılın 1000 Dolara Kadar Ödül Kazanın!

IMF raporları ne diyor?

IMF raporları, global ekonomiyi kapsayacak şekilde veri toplayabilme kapasitesine sahip. Bütün dünya ülkeleri gibi Türkiye de IMF ‘ye veri veriyor. IMF bir önceki döneme göre 2020 yılında dünya ekonomisinde daralma konusunda tahminlerini azalttı. Yani, küresel piyasalar 2020 yılında beklenenden daha az daralacak. Çünkü 2.çeyrekte ve 3.çeyreğin önemli bölümünde özellikle ekonomik gelişmişlikte üst sıralarda yer alan ülkeler daha iyi performans gösterdiler. Buna karşılık 2021 yılında da büyüme beklentilerini revize ederek daha temkinli bir tavır içine girdiler.

Bu kış piyasalar buz kesecek

Eğer Covid-19 aşısı bulunmazsa dünya ekonomisinin normalleşmesi 2022 yılını bulması kuvvetle muhtemeldir. Bu süre zarfında pek çok insanın işsizliğe mahkum olup becerilerini yitireceği ve sabit sermaye yatırımları normalin altına düşeceği söylenebilir. Dünya ekonomisi 2025 yılına kadar Covid-19 öncesi hızına ve temposuna kısa sürede erişemeyecektir. Dolayısıyla bu kara kışı bütün dünya atlatmakta zorlanacaktır.

Aşı yoksa virüs etkisini sürdürecek

G7 ve G8 ülkelerin ekonomilerini destekleme paketlerin dışında gelişmekte olan veya ekonomisi zor durumda olan ülkelerin ekonomilerini desteklemek zorunda kalacaktır. Bunun olası emareleri neleredir: ABD Seçimleri geride kaldı, sırada Dünya ekonomisi var. JP Morgan global bileşik PMI gibi global veriler ekonominin hala toparlandığını müjdeliyor. Ama bunlar yanıltıcı olabilir. Çünkü Covid-19 salgını gün geçtikçe şiddetleniyor ve bu kış da aşı yok gibi. Aşı olmayınca tek çare insanları yeniden eve kapatmak, yani kısıtlamaların artması gündemde. Bunun sonucu olarak da ekonomilerin, mali desteğe rağmen hızla çöküşü gündeme gelecek.

Ufukta ışık yok

Tabii Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için durum daha da zorlanacaktır. Bütçe harcamaları için alan kalmadı. Her şey bitti mi? Belli değil ama işlerin her zamankinden zor olacağı da bir gerçek. Çünkü sorunlar yumağı katlanarak büyüyor ve her yeni gün çözüm için daha büyük enerjiye ihtiyaç var. Ama gün geçtikçe de takat azalıyor. Sözün özü özeti gidişat kötü ve ufukta bir çıkış da görünmüyor.